Eye for detail

SUBTLE DETAILS FOR A REFINED EFFECT

Gewoontjes en safe, nee daar doen we niet aan. Bij ons kom je voor nieuwe manieren om stijl en functie te combineren. Té ingewikkeld? Zeker niet, daar zijn we dan weer net te ‘Nederlands’ voor. Denk bij Dutch Dandies eerder aan een gepolijste look zonder dat je comfort kwijtraakt. En natuurlijk is er dat altijd belangrijke oog voor detail, met hier en daar een knipoog. Want hoewel je – net zoals wij – traditionele kleermakerskunst kunt waarderen, we blijven wel in het hier en nu.  

Dus verwacht sartoriale details als: echte hoornen knopen voor de jasjes en parelmoer voor de overhemden, open knoopsgaten, bretelsknopen in plaats van een lus voor je riem, een onderschoven mouw, maar ook een keur aan unieke voeringen en als je in bent voor wat kleur; we got you covered. Het zijn die kleine details waardoor mensen zien dat je het snapt. 

Of het nu gaat om een compleet pak, een jasje of een merino trui, we gebruiken enkel de beste stoffenleveranciers. Want, de juiste stof voor je pak of overhemd kan het verschil maken. 

Het selecteren van de geschikte stof is cruciaal. Als het gaat om de look, maar ook om wat je wil uitstralen. Het is meer dan een kleur en een patroon. Wie meer van stoffen weet, maakt betere keuzes. Je kleding ziet er beter uit en het verlengt de levensduur van je garderobe. 

‘We work 1-on-1 with weavers to safeguard our quality’

Twee keer per jaar gaan we naar Milaan waar we tienduizenden stoffen door onze handen laten gaan om voor jou met het beste thuis te komen. 

Wij werken 1-op-1 met wevers om de kwaliteit te waarborgen qua kleur, patroon en stofsoort. Denk aan wol, flanel, cashmere, mohair, merino, katoen, linnen, zijde en alpaca. Maar ook bijzondere stoffen voor je smoking of trouwkostuum. We gebruiken veel stoffen uit Biella, een stadje ten westen van Milaan in de Piëmonte-regio. Van oudsher de bakermat van high-end stoffenmakers. Met meesters in hun vak, waar een huis als Vitale Barberis Canonico bijvoorbeeld al sinds 1663 het weven van wol tot een kunst heeft verheven. 

Als we voor katoen gaan, dan gaan we wat noordelijker richting de Alpen. Historisch gezien zitten katoenwevers daar waar veel schoon water is. Smeltwater uit de Alpen is natuurlijk ideaal. Tessuti Di Sondrio maakt al meer dan 125 jaar 100 procent natuurlijk katoen, in totaal wel meer dan zes miljoen meter per jaar. 

Producten van de kwalitatieve stofleveranciers Tessuti Di Sondrio, Vitale Barberis Canonico en Trobaldo Togna
Producten van de kwalitatieve stofleveranciers Tessuti Di Sondrio, Vitale Barberis Canonico en Trobaldo Togna

The Line Up

Een greep uit een paar van onze meest bijzondere ambachtelijke wevers. 

Vitale Barberis Canonico 

Drie eeuwen, 13 generaties en altijd exceptioneel. Sinds 1663 gerund door dezelfde familie. Ze staan bekend om hun pure wollen flanel en mohair blends. Door drie eeuwen aan ervaring en technische knowhow zijn ze foutloos in de klassiekers, maar ze gaan ook mee met de tijd door uitgesproken dessins en kleurcombinaties. 

Ferla 

Net zoals de meeste wevers hier, is ook deze gevestigd in Biella. Bijzonder bij Ferla is dat ze als enige wever Baby Alpaca garens gebruiken. Met slechts 1,5% van alle geproduceerde alpaca staat Baby Alpaca mijlenver boven de rest als het gaat om zijn zachtheid, zuiverheid en veelzijdigheid. Het komt zelfs in de buurt van cashmere. In combinatie met zowel geraffineerde als uitgesproken dessins past dit perfect bij Dutch Dandies. We zorgen dat we altijd iets van Ferla in de collectie hebben. 

Tessuti Di Sondrio 

De onbetwiste leider in de productie van katoen en al zijn talloze interpretaties. Van klassieke afwerking tot verrassende experimenten. Als katoenwever aan de voet van de Alpen hebben ze toegang tot schoon smeltwater, een must. Dat de toeleveringsketen duurzaam is, is een understatement. De schapen staan op slechts een paar kilometer van hun fabriek. 

Trobaldo Togna 

Deze wever uit Biella gebruiken we vooral voor onze trouwkostuums. Ze staan überhaupt bekend om hun hoogwaardige stoffen voor ceremoniële kleding. Deze experts werken veel met mohair en zijde, wat de stof een mooie glans geef. Niet zo gek dat veel andere luxe merken Trobaldo Togna al meer dan 180 jaar gebruiken. Een goed voorbeeld van traditie en innovatie: het lukt ze om hun garen op zo’n manier te weven dat er natuurlijke stretch in zit, zonder de toevoeging van synthetische materialen. 

The Best of the Rest

Er zijn te veel wevers met elk hun eigen bijzonderheden om hier uitgebreid over te vertellen. Een kleine greep is bijvoorbeeld Marlane, die werkt met minder traditionele stoffen. Of Angelico die we vooral zien bij gebreide stoffen. 

Daarnaast gebruiken we ook stoffen van onder meer Marzotto, Reda, Guabello, Zignone, Leomaster, Fortex en het relatief jonge Drago. De familie Drago begon als één van de belangrijkste wolfabrieken in Biella. Tegenwoordig is het een volledig geïntegreerde fabriek die jaarlijks 1,7 miljoen meter stof produceert. Drago is erg high-tech als het gaat om de nieuwste generatie machines en laboratoria. Daarom zijn ze in relatief korte tijd zo groot geworden.